Hoe goed ken jij de geschiedenis van jouw organisatie?

Als ik eerlijk ben en terugkijk naar de bedrijven en organisaties waar ik gewerkt heb, dan wist ik eigenlijk maar weinig van de ontstaansgeschiedenis. Vaak ging ik “gewoon” aan de slag met mijn werk en was ik met het heden bezig en niet met het verleden. Nadat ik in aanraking was gekomen met systemisch werk, begon ik te beseffen hoe belangrijk het is om ook kennis te nemen van de geschiedenis van het bedrijf. Wil een organisatie namelijk krachtig en vitaal zijn dan is het belangrijk dat de hele geschiedenis met haar mooie en minder mooie kanten onder ogen wordt gezien. Door de geschiedenis en haar oorsprong te kennen, verbind je je met de wortels van je organisatie en dat geeft stevigheid en veerkracht. Aan jou en aan de organisatie.

Je eigen oorsprong

De oorsprong is als een bijzondere kracht. De oorsprong fungeert als bron. Denk bijvoorbeeld maar aan je eigen oorsprong als professional. Ik kan mij nog goed het moment herinneren dat ik besloot om mijn eerste coachopleiding te gaan volgen. Ik ging echt aan de slag met iets dat ik al heel lang wilde. Het was een vervolgstap in mijn carrière en voelde tegelijk ook als een soort “thuiskomen”. En dan een aantal jaren later mijn eigen bedrijf “Verdwaalcoach”. Eigenlijk toch ook wel een beetje mijn kindje, waarin ik datgene wat ik in mijn leven leer en heb geleerd, graag wil doorgeven. Waarbij persoonlijke groei en ontwikkeling de basis vormt. En waarbij ik mij in mijn werk en bedrijf geaard, verbonden en gezien voel. Stevig en krachtig – in verbinding met mijn essentie.

Hoe verbonden ben jij met je essentie?

En hoe verbonden voel jij je met je eigen essentie bij je werkgever of binnen je eigen bedrijf? Doe jij datgene wat bij je past? Klopt het voor jou? Vanuit welke waarden en normen en met welke intentie  is jouw bedrijf of organisatie destijds opgericht? Wat is de loop van de geschiedenis geweest en wat is de bestemming van de organisatie? En klopt dat nog altijd met jouw bestemming? Draagt jouw organisatie bij aan jouw stevigheid en kracht – een thuisgevoel. Of wordt het tijd om je bakens te verzetten? Mooie vragen om zo nu en dan eens bij stil te staan.