Leer in vrijheid je eigen pad ontdekken

Onverwacht werd ik door een vriendin gevraagd of ik met haar mee wilde vliegen. Letterlijk!! Zonder twijfel zei ik “ja” – wat een prachtige ervaring leek mij dat. We reden naar een klein vliegveld – met een grasbaan – in de buurt van Stadskanaal. We haalden een klein sportvliegtuig met twee zitplaatsen uit de hangar, alle veiligheidschecks werden uitgevoerd om vervolgens naar de startbaan te rijden waar we toestemming vroegen om op te stijgen. De spanning steeg en ik voelde toch wel met enige kriebels in mijn buik. Toch altijd bijzonder dat een vliegtuig de lucht in gaat terwijl hij toch wel enige honderden kilo’s weegt.

Verandering van perspectief

Inmiddels reden we op de startbaan en liet het vliegtuig de grond los. Het was helder weer en we hadden vanuit het vliegtuig een geweldig uitzicht. Alle spanning viel weg en ik kon enorm genieten van al het mooie om mij heen. En al kijkend naar dit mooie uitzicht, realiseerde ik mij dat ik ook deze ervaring in mijn coaching toepas. Het spannende moment aan de start om samen het coachtraject te beginnen en daarna vanuit een ander perspectief naar de verschillende situaties kijken. Zoals de boom die op de grond zo groot is en vanuit de lucht maar een klein groen stipje is en lijkt op de bomen van het spoorwegemplacement van mijn neef. En ook de huizen zijn net speelgoedhuisjes. Hoe groot kan ik mijn probleem soms ervaren – en hoe helpend kan het dan zijn om vanaf een afstand naar de situatie te krijgen?! En hoe verhoudt deze situatie zich tot de rest van mijn (levens)situatie?

Structuren en patronen

Patronen worden vanuit de lucht heel zichtbaar. De strakke structuren van de verdeling van de kavels van de boeren, de nuancering van de verschillende kleuren groen in deze vlakken en daarnaast ook de grillige kustlijn van de Waddenzee. Er is overzicht vanuit de lucht over de verschillende wegen – ik zag de N33 en N34 en ook de kleinere wegen in de dorpjes en tussen de boerderijen. En soms geen weg te bekennen. Vliegend in de lucht geeft een veel breder overzicht dan dat je vanaf de grond kunt waarnemen. En ik voelde mij heel vrij om zo in de lucht boven de aarde rond te vliegen.

Welk pad zou ik willen kiezen? Of wil ik juist buiten de gebaande paden? Vragen die ik vaak tegenkom in mijn coaching.

Op ontdekkingstocht

In mijn coachpraktijk begeleid ik vooral mensen die op zoek zijn naar wat voor hen belangrijk is. Kinderen worden ouder – gaan bijvoorbeeld naar de middelbare school en er ontstaat meer ruimte voor jezelf. En hoe wil je hier dan inhoud aan geven? Of misschien heb je al (langere tijd) onvrede over je werk en wil je op zoek naar een andere invulling en ontdekken wat bij je past. Of wil je “gewoon” voor jezelf op een rij zetten wat je doet en of dit nog past bij je verlangen. En welke verlangens en dromen heb je eigenlijk nog?

Ik nodig je uit om op ontdekkingstocht te gaan! Ik reis graag met je mee.  

Naast coach ben ik ook familie- en organisatieopsteller. En ook in een familie- of organisatie opstelling krijg je inzicht op de patronen en structuren die in jouw familie, team of organisatie aanwezig zijn. En op welke wijze deze patronen jou belemmeren dan wel ondersteunen in jouw dagelijks leven.