Vastgelopen!

Ik denk dat we dat allemaal herkennen. Je wilt zo graag anders maar het lukt niet. Je bent vastgelopen en weet niet hoe je beweging kunt creëren en al helemaal niet welke kant je op wilt. Je kunt het herkennen in grote en in kleine dingen. Past de baan die je nu hebt nog wel langer bij je? Je wilt zo graag dat je team(leden) in beweging komen, maar iedereen blijft hangen of blijft dezelfde rondjes lopen. Je neemt je voor om thuis die opruimklus echt aan te pakken, maar de dozen staan gewoon nog een heel jaar op de plek waar ze altijd stonden.

En kun je voor jezelf wel erkennen dat je bent vastgelopen?

Een andere manier van kijken en ervaren

Erkennen van het feit dat je bent vastgelopen, valt vaak niet mee. Het voelt veelal als falen. Anderzijds zit in het “vastgelopen zijn” vaak een grote hoeveelheid energie. Vaak willen we zo snel mogelijk bij dit gevoel vandaan. Maar als we onszelf nu eens uitdagen om dat gevoel van vastlopen helemaal toe te laten. Dat je (lichamelijk) kunt ervaren hoe het gevoel van vastlopen voor jou is. Misschien voelt het heel zwaar, alsof er iemand op je rug zit. Of blijft het aan je handen plakken. Ga voor jezelf helemaal in dit gevoel. En voorkom je neiging om het te willen oplossen of weg te bewegen van dit gevoel. En als je het gevoel van vastlopen helemaal kunt ervaren, voel dan ook de opgeslagen energie die in dit vastlopen zit. En ervaar de vaak ongelooflijke hoeveelheid kracht van deze energie. De kracht die vaak verstopt zich achter jouw gevoel van machteloosheid.

Nieuwe richting

En als je het gevoel van “vastgelopen zijn” helemaal hebt ervaren, dan voel je misschien ook in welke richting die opgeslagen energie wil stromen. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat je de rest van je leven in deze vastgelopen toestand zult blijven. Vroeg of laat zal deze situatie zich transformeren. Waarin? Dat zal blijken J. Het is vooral de kunst om het “niet-weten” toe te laten en mee te bewegen met de stroming die ontstaat.

Vastlopen doe je samen

Vastlopen doe je niet alleen als individu, maar als systeem. Vastlopen kun je eigenlijk nauwelijks in je eentje. Je loopt ergens in vast: in je werk, in je relatie, in het schrijven van een rapport…. Dus eigenlijk is datgene dat vastloopt het systeem en niet jij als individu. En wat probeert dit vastlopen te laten zien of te doen? Wat vertelt het over tempo, richting en grenzen? Door op deze manier naar je situatie te kijken, zoom je uit en krijg je een breder perspectief om naar je eigen vastlopen te kijken.

Waardering

En misschien kun je het vastlopen gaan waarderen. Want vastlopen is in essentie een prachtige indicatie voor waar je afwijkt van wat je zelf wilt, wat het systeem van je wil of van je eigen bestemming. Het is een indicator voor blokkerende levenskracht die zo graag wil stromen.